Menigheden

Menigheden

Den spede begynnelse

Supportermiljøet rundt Start vokste frem på slutten av 1980-tallet. Det var på denne tiden Start 1000 startet sitt virke. Om dette kan kalles en supporterklubb slik vi kjenner det er vel å ta noe hardt i. Start 1000 hadde som hovedformål å bidra til Starts økonomi gjennom å tilby medlemskap som gav en rekke fordeler ved å bruke rabattkuponger når man trengte en eller annen tjeneste.

Tigerberget

Tigerberget ble blant annet etablert som en motreaksjon til Start1000, hvor styret med sine karakteristiske gule jakker og plassering på sittetribunen av mange ble sett på som en gjeng veletablerte herremenn som hadde lite felles med den harde kjerne av Startsupportere. Etter hvert samlet en liten men trofast gjeng seg på midten av ståtribunen på Kristiansand Stadion. Der var takhøyden og fokuset et litt annet enn det Start 1000 stod for.

Ifølge vedtektene er Tigerberget offisielt stiftet i 1995, men jeg sitter med et dokument som beviser at starten var mye før dette, “innkalling til stiftelsesårsmøte supporterklubb for I.K Start”, datert 7.11.1992. Om dette møtet resulterte i nedfelte vedtekter vet jeg ikke, men brevet er nå i hvert fall signert av Laila Skotnes, Roar Wilhelmsen og Børre Fredriksen.

Sitat fra dokumentet; “Som det er blitt pratet om en del om dette året i supportermiljøet i og rundt Tigerberget (som altså allerede var et innarbeidet begrep, red. anm.) innkalles det nå til årsmøte”. Om daværende navn ble vedtatt til Tigerberget eller Svaberget er det delte meninger om, men organisasjonen ble nå etter hvert hetende Tigerberget.
Tigerberget hadde en god klang i supportermiljøene landet rundt, kjent for gjestmildhet og blant annet arrangør av en rekke supportercuper, hvorav en gang daværende Klansleder Anders Krystad tok seg en sen badetur og presterte å brekke beinet da han skulle hoppe fra en av steinene på moloen i Langfeldts allmening. Anders kom på krykker til banketten på festninga. Det ble lite forball på han den helgen. Tigerberget fikk altså et godt rykte på seg, selv om det oppstod en og annen fight, som da Bøflene fra Åråsen knuste det meste av inventar på Up Town. Da var ikke Edvardsen (innehaver) særlig blid, og Lillestrømsupportere ble bannlyst fra puben i flere år. Husker også selv å ha vasset gjennom puben i knust glass en gang Siddisene hadde vært på besøk. Men stort sett gikk det greit.

Tigerberget gjennomgikk etter hvert flere opphetede diskusjoner om navn og profil, hvorav en gang Fevænnen engasjerte seg sterkt som pådriver til navneendring i forkant av et årsmøte ved å arrangere navnekonkurranse i avisen. Men heller ikke dette forsøket på å endre supporterklubbens navn lykkes, saken falt som en sten til jorden på årsmøtet, navnet ble beholdt, og denne stridsøksa begravet, i hvert fall for noen år.

Menigheden 2005
Medlemstall 2005: 2050

Første året med nytt navn var en ubetinget suksess. Tigerberget hadde aldri passert 1000 medlemmer, mens Menigheden på første forsøk passerte 2000. Organisasjonen fjennomgikk en total forvandling og ble mer profesjonell i alle ledd.

Eget supporterfelt på Kristiansand stadion, M-feltet, stod klart før sesongestart. Kapasiteten på feltet var på omtrent 400 tilskuere. Usikten var god og stemningen elektrisk i flere av kampene i 2005 sesongen. Den sportslige oppturen som fortsatte i jubileumssesongen 2005 gjorde at feltet etter hvert ble for lite, og ved flere anledninger måtte feltet stenges før kampstart på grunn av stor pågang. Dette ble en stor belastning for styret og vakter, men hvem kunne vite før sesongen at pågangen skulle bli så formidabel? Særlig kampen mot Vålerenga 25. september (seier 3-0) vil mange huske. Rammen var perfekt, med ny publikumsrekord på gamle ærverdige Kristiansand Stadion og store forventninger til en kamp hvor Start rundspilte seriemester Vålerenga.

Egen supporterbutikk i sentrum ble også startet i 2005 (åpnet 8. april). Dette var noe mange hadde etterlyst i en årrekke, og butikken ble da også godt besøkt. I tillegg til å vøre et utsalgssted for kampbilletter og supporterutstyr ble det avholdt en rekke møter i butikken. Til tross for små lokaler ble dette en populær samlingsplass, særlig for frivillige medhjelpere i Menigheden, og mang en dugnad ble avholdt i lokalene i Vestre Strandgate.

Både websiden og den nye fanzina Menighedsbladet gjennomgikk store endringer, både visulllt og innholdsmessig. Kvaliteten økte mange hakk, og endringene ble godt mottatt av medlemmene.
Det ble avholdt tre medlemsmøter i 2005, og styret lyktes med å legge et solid fundament for videre vekst for supporterklubben.

Styret 2005;
Børre Fredriksen (leder), Alf Petter Mollestad, Rolf Eivind Berntsen, John Arve Kristiansen og Christina Magnussen.

Menigheden 2006

Medlemstall 2006: 2430

Andresesongen er ofte vanskelig, og slik ble det både for Start og til dels Menigheden i 2006. Det ble imidlertid satt ny medlemskapsrekord med nesten 2500 betalende medlemmer. Omtrent halvparten av disse var ungdomsmedlemmer, en markant dreining fra 2005. Ungdommen var også klart med å sette sitte preg på siste sesongen på Kristiansand Stadion. Store deler av Tifogruppa bestod av medlemmer fra den yngre garde.På bakgrunn av kapasitetsproblemer på M-feltet i 2005 ble det satt opp et helt nytt felt i 2006 som rommet omtrent dobbelt så mange tilskuere (ca. 800). Størrelsen og utformingen av feltet gjorde sitt til at stemningen aldri helt kom opp i nivået fra året før, men alle som ønsket det fikk i hvert fall plass på feltet.Halvparten av de planlagte borteturene (5 turer) måtte avlyses i 2006 på grunn av for dårlig påmelding. Vi har de seneste årene sett en klar tendens mot at færre velger å reise kollektivt på tur. Hva det skyldes er ikke lett å si, men dette er en klar utfording for fremtiden. Det er og blir svært viktig for en supporterklubb å få flest mulig til å reise og hjepe laget frem til viktige poeng i vanskelige bortekamper. Men da må også medlemmene vise at de vil ha dette tilbudet.

Årets mest prestisjefulle enkeltsak, Menighedens plassering på nye Sør Arena, så lenge ut til å ende på best mulig måte. Styret jobbet for plassering midt på langsiden, etter enstemmig råd fra medlemsmøte om denne saken. På Harveys proklamerte Start ved Ernst Ravnaas at Menigheden skulle få ønsket sitt oppfyllt. Stor var derfor nedturen da Start måtte trekke denne beslutningen etter påtrykk fra politiet. Selv om løsningen vi fikk, med ståplasser på Q og R feltet, er god, er det måten vi ble behandlet på i denne saken som var den største skuffelsen i 2006.

Styret 2006;
Børre Fredriksen (leder), Rolf Eivind Berntsen, Linda Kristiansen, John Arve Kristiansen og Joachim Waage.