Categories
Football

Bjørnebye i lønnsskalaen

Tom Nordlie tjente bra som trener i Start, og Stig Inge Bjørnebye vil tjene godt som trener i Start. Jeg føler at vi betaler det vi skal gjøre, sier Starts styreleder, Erik Solér, til Fædrelandsvennen.

Det er ikke mange trenere i eliteserien som får bedre betalt enn Bjørnebye. Tall Finansavisen har samlet viser at Starts nye trener får rundt 1,5 millioner kroner i året.

Den inntekten gir Bjørnebye en delt fjerdeplass på lønnstabellen sammen med Mons Ivar Mjelde (Brann), Henning Berg (Lyn) og Uwe Rösler (Lillestrøm).

  • Etter mange år i utlandet har jeg ingen referanser til hva de andre trenerne tjener eller hva lønnsnivået er i Norge. Men for meg er det ikke pengene som er i fokus uansett. Drivkraften min er å utvikle Start til å bli en stabil toppklubb, sier Bjørnebye.

Høgmo på toppen
Øverst på listen finner vi Rosenborgs Per Mathias Høgmo og vikingenes Tom Prahl. Begge raker på et sted mellom 2,5 og 3 millioner kroner i året.

Med disse lønningene er det ingen tvil om at flere av trenerne i eliteserien tjener langt bedre enn mange næringslivsledere.

  • Trenerlønn har økt med mellom 50 og 100 prosent de siste tre årene, sier Solér.

Årsaken er reforhandlinger av kontrakter, medieavtalen og ikke minst voldelig profesjonalisering av norsk fotball.

  • Jeg vet at det har vært en markant økning i trenerlønnen de siste årene, men jeg trodde ikke at økningen var så stor, sier leder i trenerforeningen, Teddy Moen.

Og fortsetter:

  • Det er ikke mer enn 15-16 år siden Nils Arne Eggen var halvtrener i Rosenborg og spillerne hadde jobb ved siden av fotball, sier Moen.
  • Fortjener godt betalt
    De siste ukene har Tom Nordlie og Ivar Morten Normark fått sparken som trenere i henholdsvis Start og Tromsø, mens Per Mathias Høgmo er så utbrent at han er sykemeldt i to måneder fra jobben som hovedtrener i Rosenborg.

Teddy Moen mener at disse hendelsene bare bekrefter at det er et tøft og usikkert yrke.

  • Presset er enormt fra alle kanter. I tillegg må du være tilgjengelig nesten hele døgnet. Jeg synes derfor at trenere fortjener å få godt betalt, sier Moen, som i utgangspunktet mener at treneren burde betalt bedre enn spillerne.
  • Det har noe med signaleffekten å gjøre. Jeg vet at flere trenere i utlandet krever å få betalt bedre enn spillerne, sier Moen.

Tjener 60 millioner i året

Norsk trenerlønn er fortsatt langt fra nivået som herjer England. Chelsea-manager José Mourinho er den best betalte manager i verden med vanvittige 60 millioner kroner i året, mens Manchester Uniteds Sir Alex Ferguson følger med 50 millioner i året.

  • Vi kommer nok aldri til å nå det nivået, men vi vil fortsatt være litt obs. Min mening er at klubbene lever på kanten hele tiden, og at det er få som tjener. Kanskje det er på tide å vise litt moderasjon når 70-80 prosent av utgiftene er øremerket lønn til trenere og spillere, sier Moen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *