En guide til sosialt ansvarlig investering

SOSIALT ANSVARLIG INVESTERING: HVA ER DET?

Socially Responsible Investing (“SRI”) er å investere, ikke bare for å maksimere investoravkastningen, men for å fremme sosialt gode i prosessen.

INTRODUKSJON

Som tidligere finansiell rådgiver for en stor meglerforhandler spesialiserte jeg meg i finansiell planlegging for ideelle organisasjoner som ønsket å investere i investeringsprodukter som reflekterte deres respektive sosiale verdier.

Til min overraskelse hadde firmaet mitt svært lite tilgjengelig informasjon om sosialt ansvarlig investering, og den eneste tilgjengelige litteraturen var en liste over 25-30 aksjefondsselskaper som hadde ett eller flere produkter under den større paraplyen “sosialt ansvarlig investering” uten noen annen informasjon.

Det ble snart klart for meg at mengden informasjon som var tilgjengelig der ute var begrenset. Det ser ut til å være en misforståelse (og det er en vedvarende) at du gir opp investeringsresultatet hvis du investerer i SRI når det faktisk er motsatt. Vanligvis presterer bedrifter hvis bedriftspolitikk støtter likestilling, miljø og forsvarlig ledelsespraksis også bedre økonomisk.

Så snart denne sannheten er allment anerkjent, vil større institusjoner begynne å bevilge mer tid, penger og energi til å forbedre SRI-forskningen og skape flere SRI-produkter.

EN KORT HISTORIE

Sosialt ansvarlige investeringer fikk sin start på midten/slutten av 1700-tallet under slavehandelen da investorer ble oppfordret til ikke å delta i praksisen og ble senere knyttet til religiøse institusjoner som anbefalte investorer å unngå “syndige” selskaper som produserte våpen, brennevin eller tobakk.

På 1960-tallet utviklet sosialt ansvarlige investeringer seg til å ta på seg større sosiale bekymringer om kvinners likestilling, sivile rettigheter og likestilling av arbeidstakere, og på 1970-tallet ble miljøspørsmål og globale sosiale bekymringer, som apartheid i Sør-Afrika.

Siden 1990-tallet har SRI i økende grad omfattet den bredere arenaen for positive investeringer i miljø, sosial rettferdighet og selskapsstyring (ofte referert til som “ESG”, selv om jeg kommer til å bruke SRI-merket fordi det fortsatt er det begrepet som er mest anerkjent som av denne skrivingen.)

TRENDER

I følge en fersk studie publisert av Social Investment Forum, fortsetter SRI å vokse i et sunt tempo. I begynnelsen av 2010 nådde SRI-aktiva over 3 billioner dollar, som var en økning på mer enn 380 prosent fra 639 milliarder dollar i 1995, datoen for den første rapporten utstedt av Social Investment Forum som dekker denne statistikken.

Siden 2005 har SRI-eiendeler økt med 34 %, mens tradisjonelt forvaltede eiendeler kun har økt med 3 %. Og fra 2007 til begynnelsen av 2010 (under resesjonen) var økningen i tradisjonelle, profesjonelt forvaltede eiendeler mindre enn 1 % sammenlignet med en økning på 13 % i SRI-aktiva. I dag investeres omtrent 1 av 8 dollar i en eller annen form for sosialt ansvarlig investering.

Social Investment Forum tilskriver mesteparten av denne veksten til kundenes etterspørsel og i mindre grad lovgivning og regulering.

INVESTERINGSSTRATEGIER

Det er i hovedsak tre SRI-investeringsstrategier:

Positiv/negativ screening:

Positiv screening innebærer aktivt å oppsøke selskaper som gjør det bra. Det lar en investor velge selskaper hvis bedriftspraksis er på linje med deres verdier. For eksempel, hvis en investor er spesielt opptatt av å beskytte miljøet, kan de velge å investere i et solenergiselskap.

Mange tror at å investere i selskaper som fremmer sosiale eller miljømessige årsaker betyr at du må ofre ytelse, men det ser faktisk ut til at det motsatte er sant. Marc J. Lane, forfatteren av Profitable Socially Responsible Investing, fant at selskaper som skåret høyest for sosiale og miljømessige forhold faktisk presterte bedre økonomisk. Faktisk, ifølge Lane, overgikk aksjene til disse selskapene Russell 3000-indeksen med mer enn 2,5 % i løpet av den åtte år lange studien han utførte.

Negativ screening er akkurat det navnet antyder – å luke ut selskaper hvis bedriftspraksis eller produkter eller tjenester ikke er på linje med sosialt gode. For de fleste SRI-investorer inkluderte dette tradisjonelt tobakk, våpen, alkohol, gambling og forsvarsentreprenører. Men den er også utvidet til å omfatte selskaper hvis ledelse ikke har klart å fremme likestilling, mangfold eller miljø- eller bedriftsansvar.

Aksjonæraktivisme

Aksjonæraktivisme innebærer å prøve å påvirke endringer i bedriftens praksis eller retningslinjer ved å snakke direkte med ledelsen eller ved å sende inn aksjonærvedtak som deretter stemmes over av aksjonærene i selskapet. Da ideen om aksjonæraktivisme først ble introdusert, var antallet vedtak innlevert av aksjonærer mindre enn 20 årlig. Fra 2008 til 2010 rapporterte Social Investment Forum at over 200 institusjoner sendte inn aksjonærforslag, og mange av forslagene blir vedtatt.

Samfunnsinvesteringer

Samfunnsinvesteringer innebærer direkte investering av kapital til undertjente medlemmer av lokalsamfunn gjennom lokalsamfunnsbanker/långivere (også kalt samlet, “Community Development Financial Institutions” eller “CDFIs”). Disse långiverne gir tilgang til kreditt, egenkapital og kapital som disse personene eller virksomhetene ellers aldri ville hatt tilgang til dersom de skulle søke om lån gjennom tradisjonelle forretningsbanker. Samfunnsinvesteringer kan også oppnås gjennom venturekapitalfinansiering.

Ved å investere direkte i et fellesskap, er det mer sannsynlig at en investor har større innvirkning på sosialt gode. Mens kjøp av aksjer i selskaper kan eller ikke kan fremme sosialt gode, blir penger investert i et CDFI eller venturekapitalfond satt i arbeid direkte og umiddelbart for å fremme undertjente samfunn.

SRI-PRODUKTER: TRENDER

VERDIADELSFOND OG BØRTSOMHANDLEDE FOND (“ETFer”)

Det er nå over 250 aksjefond som er spesielt utviklet for å tilpasse investeringer med visse sosiale verdier. Noen aksjefondsselskaper er utelukkende fokusert på SRI, som Calvert, Domini, PAX World, Ariel, Sentinel, Winslow, blant andre, mens mer vanlige aksjefondsselskaper som Vanguard, Neuberger Berman, Gabelli, Legg Mason og Dreyfus, for å nevne noen få, har ett eller flere investeringsprodukter som adresserer visse sosiale bekymringer, men SRI er ikke deres primære fokus.

Mens aksjefond gir en gyldig måte å investere i en mangfoldig gruppe selskaper som representerer spesifikke sosiale verdier, har de visse begrensninger som du bør vurdere før du investerer.

For det første pleier aksjefond generelt å være dyre. Mange aksjefondsselskaper krever løpende gebyrer i tillegg til gebyrer for å kjøpe eller selge aksjer.

For det andre er aksjefond en passiv måte å investere i SRI uten kontroll over selskapsvalg. Hvis du ser nærmere på noen av beholdningene til aksjefondsselskapene som bekjenner seg til å investere i sosialt ansvarlige selskaper, kan du bli overrasket over å finne selskaper som egentlig ikke er på linje med SRI-verdier.

Og til slutt, mange aksjefond kan bare ikke slå et enkelt, statisk produkt som sporer en indeks, som børshandlede fond (ETF). En av de første SRI-indeksene, FTSE KLD 400 som startet i 1990, har fortsatt å prestere konkurransedyktig – med avkastning på 9,51 % fra oppstart til 31. desember 2009, sammenlignet med 8,66 % for S&P 500 i samme periode. For en brøkdel av kostnadene ved å investere i et aksjefond, kan du ganske enkelt kjøpe aksjer i en ETF som følger FTSE KLD 400 og gjøre det like bra om ikke bedre.

Det er nå omtrent 26 ETFer å velge mellom, og selv om de bare utgjør omtrent 1 prosent av de totale eiendelene investert i SRI, har eiendelene deres vokst med 225 % siden 2007, den raskeste av alle registrerte investeringsprodukter.

AKSJER OG OBLIGASJONER

Kanskje en mer direkte måte å investere i en sosialt ansvarlig investering direkte i aksjer eller obligasjoner til solide, finansielt solide selskaper som appellerer til dine verdier.

Det er en misforståelse at når du investerer i aksjer i enkeltselskaper, øker du risikoen fordi du reduserer antallet selskaper du investerer i, og konsentrerer risikoen til noen få investeringer. Dette er bare sant hvis du ikke gjør research og investerer i selskaper som ikke er økonomisk, sosialt og etisk forsvarlige.

For å starte søket, utgir flere publikasjoner årlige lister over de beste SRI-selskapene. Hvis du rett og slett ikke har tid eller ønsker å gjøre research, er ETFer et flott alternativ, eller du kan abonnere på New Paradigm Wealth halvmånedlige nyhetsbrev som tilbyr investeringsideer, trender og bemerkelsesverdige selskaper å se.

ALTERNATIVE INVESTERINGER

Alternative investeringer inkluderer hedgefond, venturekapitalfond, private equity-fond, eiendomsfond og andre uregistrerte kommandittselskaper eller selskaper med begrenset ansvar som vanligvis bare er tilgjengelige for akkrediterte og verdifulle investorer. Med andre ord, dette er investeringene som vanligvis har høye minimumskrav til innledende investering på $50 000 eller mer som bare er tilgjengelige for noen få velstående.

Disse er ikke nødvendigvis for alle, men i motsetning til aksjefond, ansetter hedgefond forvaltere som har fleksibiliteten til å kjøpe og selge ved å bruke investeringsteknikker og -strategier som generelt er utilgjengelige eller til og med forbudt av aksjefondsselskaper på grunn av regulatoriske begrensninger.

Større fleksibilitet betyr generelt bedre evne til å tilpasse seg ulike markedsforhold og potensial for høyere avkastning.

Dette området av SRI har skutt i været siden 2008 med 610 % økning i forvaltede eiendeler drevet av en økende interesse for ren teknologi og fornybar energi.

SAMFUNNSINVESTERING: Finansinstitusjoner for samfunnsutvikling (“CDFIer”)

Finansinstitusjoner for samfunnsutvikling består av: samfunnsutviklingsbanker, kredittforeninger for samfunnsutvikling, lånefond for samfunnsutvikling og risikokapitalfond for samfunnsutvikling. Hver av disse er en annen type utlåner som gjør kapital tilgjengelig for enkeltpersoner eller små bedrifter i undertjente samfunn.

Eiendeler i samfunnsinvesteringsinstitusjoner har økt med mer enn 60 % siden 2007.

I dag når mange av disse institusjonene ut til sitt målrettede klientell på nettet. Kiva.org er en slik organisasjon som spesialiserer seg på å gi mikrolån til gründere i utviklingsdeler av verden. Nedbetalingsrenten er 98,99 % og rentene varierer, men er mer konkurransedyktige enn en banksparingssats.

GLOBALE TRENDER

Det er flere globale trender som strekker seg inn i 2011 som vil bidra til å drive investeringer i SRI-området, for eksempel de positive utsiktene for den globale økonomiske syklusen (som kommer ut av en global resesjon), demografiske endringer (blomstrende befolkningsvekst i Asia og aldrende befolkning i USA), ny teknologi, blant annet klimaendringer, som alle spiller en rolle for hvor pengene flyter.

Spesifikt er grønne investeringer knyttet til ren teknologi og fornybar energi et av de mest dominerende temaene i 2011 som driver de økte investeringene i SRI og spesielt SRI alternative investeringer (dvs. hedgefond, private plasseringer).

For å ta smarte valg om hvor du skal sette pengene dine, er det en god idé å ta et skritt tilbake fra de forskjellige investeringsbilene som er tilgjengelige og ta en titt på det store bildet. Hvilke endringer driver investeringer i sektorene, og spesifikt, selskaper som mest sannsynlig vil prestere godt på det sosialt ansvarlige området?

HVOR TIL HERfra?

Gjennom ukentlige innlegg og et halvmånedlig nyhetsbrev håper New Paradigm Wealth å veilede investorer gjennom SRI-alternativer som gir mening akkurat nå. På nettsiden vår har jeg listet opp flere ressurser som vil gi veiledning i å ta kloke investeringsvalg som en sosialt ansvarlig investor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.